2012. január 16., hétfő

A finn szauna

Szaunázni jó, nagyon. Ábel egy-egy úszóedzése alkalmával szoktam úgy dönteni, hogy nem úszom vele, hanem szaunázom. És milyen jól teszem, főleg hogy utána jéghideg vízzel lezuhanyozom, ahogy kell. Teljes megújulás és felfrissülés. Csak ajánlani tudom a hideg hétköznapokon (is).

A szauna története több ezer éves múltra tekint vissza, elsősorban az északi népeknél. Bár a szaunát már a dél amerikai indiánok és a rómaiak is használták, a középkorra az európai országokból eltűnt, egyedül a skandinávok tartották meg a rendszeres izzadás szokását.


A finneknél a szauna annyira a mindennapok részévé vált vált, hogy nem is értik miért nem szaunázik mindenki. Számukra a szauna több mint egyszerű fürdőhely: számos hagyomány, szokás és hiedelem kötődik e fogalomhoz. Egy régi finn mondás szerint, ha a szauna és az alkohol már nem segít, akkor a beteg valószínűleg meg fog halni.

Szélesebb körben való elterjedésében az áttörést az 1936-os, berlini olimpiai játékok hozták. A finn sportolók ugyanis a szaunát tekintették sikereik kulcsának, ezért szálláshelyük mellett építettek egyet. A sportorvosok érdeklődve kezdték kutatni, hogy milyen összefüggés lehet a szauna és a teljesítmény között. 

Az eredmény hamarosan kiderült: a rendszeres izzadás méregtelenít, a forró levegő kiválóan edzi az ereket, így selymes bőrt eredményez és lassítja az öregedési folyamatokat. Helyreáll a vízháztartás, megnyugtatja és frissíti a testet-lelket, télen „felmelegít”, nyáron szabályozza a verejtékezést, így segíti a szervezetet a salakanyagok kiürítésében. Hatékony immunerősítő és érregeneráló hatású. 

A forró  kabinban az ember úgy érzi magát, mintha lázas lenne: a bőr felszínes erei kitágulnak, a bőrfelület verejtékezni kezd. Az így előidézett mesterséges lázban javulnak az anyagcsere folyamatok, fokozódik a szervezet vérellátása amely elősegíti a természetes öngyógyulást.

A szaunázás azonban nemcsak a forró helységben való tartózkodást jelenti, szorosan hozzátartozik utána a hideg fürdő vagy zuhany és az azt követő pihenés is. A finnek télen, ha kijönnek a szaunából, belehemperednek a hóba, majd visszamennek a melegbe. A melegben kitágulnak  pórusok, könnyebben távoznak a salakanyagok, a hidegben összehúzódnak a pórusok, elzárva az utat a baktériumok és vírusok elől. Az összehúzódás-kitágulás váltakozása fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt

A rendszeres szaunázással elejét vehetjük a visszatérő légúti megbetegedéseknek, s jó kondícióban tarthatjuk magunkat. A szaunázás nem fogyaszt, hiszen a súlycsökkenést a vízveszteség okozza, de a felgyorsult vérkeringés (szív a normális mennyiség 1,5-2-szeresét pumpálja) beindítja szervezet egészséges működését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése