Dóri húgom kisfia Bálint a fél éves kor felé közelít, így sok szeretettel küldöm nekik és persze az olvasó célcsoportnak az anyatejes táplálás után az első babaetetéses cikkem. Aztán majd szépen sorban a többit is! :-)
Személyes tapasztalatom alapján tehát mindenkit arra bíztatok, várja meg
azt, amíg a baba nyitott lesz az új ízek elfogadására, de a majdnem fél éves
kort mindenképp ki kell várni. Hiszen a legtöbb kisbaba hat-kilenc hónapos
korára jut odáig a fejlődésben, hogy készen áll a szilárd ételek fogyasztására.
Egyes csecsemők számára hasznos lehet hat hónapos kornál későbbre tolni a szilárd
táplálékok bevezetését; ha például a családban ételallergia fordul elő.
Ha már a babád testileg, te pedig lelkileg megértetek a nagy eseményre
érdemes a gyümölcsökkel kezdeni a próbálkozást. Az első ízeknek a legideálisabb
az alma, a banán, a sárga vagy őszibarack és a körte. Ezek megismerése után
esetleg egy kis meggy, szilva vagy cseresznye. A narancs, a mandarin, a kivi és
a többi egzotikus gyümölcs majd csak 11 hónapos kor után adható. Kételkedő
babák számára a már megszokott íz mellé csempészd be az új falatokat, azaz egy
kis pépesített banánt keverj el egy kis anyatejjel és ez kerüljön a baba
kanálkájára.
A lényeg, hogy babád érdeklődve, kedvvel forduljon az ételek felé, így fog minél több új ízt megismerni és minél több hasznos tápanyagot és vitamint beépíteni szervezetébe. Szóval, édes kalandozást kívánok a gyümölcsök világába!
Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.
A jól evő anyatejes kisbabának 6
hónapos korától már egyéb tápanyagra is szüksége lehet. Ilyenkor érdemes
elkezdeni a hozzátáplálást, azaz a szilárd ételek bevezetését. Az új ételt
kezdetben csak kóstolgatja a baba, ezért először csak 1-2 kanállal adj neki,
majd fokozatosan, naponta emeld az étel mennyiségét. 3-4 hét múlva, pedig már
helyettesíthetsz vele egy szoptatást is. Kezdetben pépesre készítsd az ételt,
ami olyan sűrű legyen, mint a méz.
Következetes, szabályokat maximálisan betartó anyukaként
szent célként tűztem ki az elhatározást, mely szerint elsőszülöttem január 7-ig,
tehát pontban 6 hónapos koráig csakis, és kizárólag anyatejes táplálásban részesülhet, hiszen így van a
nagykönyvben megírva és ezzel kívántam volna mindenkinek eldicsekedni. Hiába
mondta a mi kedves és tapasztalt doktor nénik az öt hónapos kontrollon, hogy
pár nap múlva esetleg megpróbálhatunk neki egy kis gyümölccsel kedveskedni, én
tántorítatlan voltam a január 7-i időpontot illetően. Csakhogy december 18-án 20 nappal a neves dátum előtt romba
dőlt az én szilárd elhatározásom és „bűnbe estünk” az almával.
Szoptatás után ugyanis Ábel kint ült a konyhában a kis
hordozójában, mikor is mi az ebédünket fogyasztottuk. Azt az arckifejezést nem
tudom leírni, amivel akkor nézett ránk, a lényeg, hogy szó szerint kinézte a
szánkból a falatot. Én próbáltam érvelni az előre meghatározott dátummal, de
most már az apuka is hajthatatlanná vált, muszáj adni valamit ennek a
gyereknek.
És akkor bátortalanul lereszeltem egy gerezd almát… A gyereket beraktuk a nappali
közepére, ünnepélyesen és első ízben ráadtunk egy előkét, videokamera
beállítva, fényképezőgép beélesítve. Én eléültem és félszegen a szájába
helyeztem az első falatot. A siker leírhatatlan, egy ültő helyébe benyomta az
egészet és még mosolygott is hozzá. Innentől eldőlt a sorsunk az anyatej mellé
napról napra egyre több gyümölcs majd zöldség került Ábel asztalára.
Ha a
hozzátáplálást azelőtt kezdjük el, mielőtt a csecsemő szervezete felkészült
volna rá, akkor az emésztés elégtelen lesz, és kellemetlen reakciókat
okozhatnak, mint hasfájás, gázképződés vagy, székrekedés. Kutatások támasztják
alá a tényt, hogy a hosszan tartó kizárólagos szoptatás eredménye a kevesebb
ételallergia. Születéstől kezdve nagyjából 4-6 hónapos korukig a gyerekeknek
„nyitott” a bélrendszere. Ez azt jelenti, hogy a vékonybél sejtjei közötti
réseken teljes makromolekulák is átjutnak, többek között teljes fehérjék és
ezek közvetlenül a véráramba kerülnek. A bélrendszer nyitottsága ugyan nagy
hasznára van a szoptatott csecsemőnek, mert lehetővé teszi, hogy az anyatejben
lévő hasznos antitestek sokkal közvetlenebbül jussanak a baba véráramába, de ez
azt is jelenti, hogy egyes ételek nagy allergizáló fehérjemolekulái is átjutnak
rajta kellemetlen tüneteket és ételallergiát okozva.
A lényeg, hogy babád érdeklődve, kedvvel forduljon az ételek felé, így fog minél több új ízt megismerni és minél több hasznos tápanyagot és vitamint beépíteni szervezetébe. Szóval, édes kalandozást kívánok a gyümölcsök világába!
Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése