Ábel már hat éve főzelékfaló, Dóri Bálintja most kezdi :), hajrá!
A fél éves koron túl és a gyümölcsökkel való megbarátkozás
után gyermeked számára eljött az ideje a zöldségek megismerésének. Csellel vagy
csel nélkül, de kisbabád hamarosan a főzelékfalók klubjában lesz állandó tag.
És ha te eddig nem is nagyon etted, a közös kis főzőcskézések után - amikor
anyukaként újra felfedezed babáddal a zöldségek természetesen finom ízét - hidd
el, te is egy jó adag főzeléket fogsz bevágni ebédre.
A növényi eredetű ételek létfontosságú anyagokat
tartalmaznak. Ezeknek a tápanyagoknak meghatározott mennyiségben és minőségben
kell gyermeked szervezetében rendelkezésre állnia ahhoz, hogy életfunkciói,
valamint testi-szellemi fejlődése zavartalanul működjön.
A szénhidrátok szerepe elsősorban az energiaszolgáltatás. Az anyatej
szénhidrátja az agysejtek fejlődésében, a bélflóra kialakításában és az
immunanyag képződésében vesz részt. A kis csecsemő szénhidrát szükségletét
kezdetben az anyatej cukortartalma fedezi, majd a hozzátáplálás során a növényi
tápanyagok egészítik ki.
A szénhidrát mellett a zsír a másik legfontosabb kalóriát
adó tápanyag. Az anyatejben ez is tökéletes arányban található meg. A
hozzátáplálás során azonban biztosítanod kell gyermeked számára az egészséges
zsírsavakat is. 6-7 hónapos kortól ezért az anyatej mellett babádnak növényi
olajok formájában elégítheted ki zsírszükségletét. A hidegen sajtolt és jó
minőségű magolajok, mint a napraforgóolaj, repceolaj vagy az olivaolaj könnyen
emészthető vitamin-, lecitin- és antioxidáns források. Az olajtat majd csak a készre párolt
főzelékhez add hozzá!
És ami a legfontosabb a földben termő zöldségekből, mint
a krumpli és a répa csakis bio minőségűt
adj egy éves koráig babádnak, így elkerülheted, hogy nitrites zöldség terhelje meg kisbabád szervezetét.
A kellő tudományos ismeretek feltérképezése után következik
a gyakorlat:
Mindenek előtt szükséged lesz egy külön kis lábosra, amiben
csak a babádnak főzöl.
Ha a gyümölcsök pépesítését még megoldottad almareszelővel
és villával, akkor most kell beruháznod egy rúdmixerbe, mert a főzeléket szűrőn
át paszírozni horror az elektromos konyhaeszköz teljesítménye tükrében. Hidd
el, egy ilyen beruházás száz százalékosan megtérül.
Habarni, rántani még nem lehet, hiszen a gluténtartalmú
liszttel babád majd csak az egy éves kor beköszönte után találkozhat. De
pánikra semmi ok, a megoldás: a krumpli. Ha úgy érzed, hogy valamelyik
zöldségpüré sűrítésre szorul, feldúsíthatod krumplival és máris remek főzelék
állaga lesz.
A csecsemő ételét ne sütéssel vagy sok vízben főzéssel,
hanem párolással készítsd, mindig annyi főzővizet adva hozzá, amennyi még beleturmixolva
sem teszi folyóssá. Az is jó megoldás, ha külön párolóedénybe készíted, így a vitaminok is
remekül megmaradnak az ebédben. A párolás után a saját gőzében még hagyd
megpuhulni a zöldségeket, majd egy-két kanál olaj után jöhet a turmixolás.
Az ételt ne sózd, és főleg ne cukrozd meg! Hidd el, babád
ízvilágának még bőven elég a zöldségek és gyümölcsök természetes aromája.
Amennyiben a sima zöldségpürét első nekifutásra még nem eszi
meg gyermeked, könnyedén kicselezheted: csempéssz egy kis anyatejet és már
kedvelt édes gyümölcsöt (leginkább almát vagy banánt) főzelékébe, így biztos
lemegy a falat. Utána napról napra fokozatosan csökkentsd a gyümölcsök arányát,
míg el nem fogadja magában a főzeléket a babád.
Kedvenc alapreceptjeink:
Burgonyapüré
Hozzávalók: 2 db közepes krumpli, víz a pároláshoz, 1 kanál
jó minőségű olaj
Amennyiben gyermeked székrekedésre hajlamos, érdemes a
főzelékek bevezetését a burgonyával kezdened. Az amúgy is semleges ízű krumpli
remekül keverhető gyümölcsökkel, így babád a már kedvelt ízek társaságában
ismerheti meg. A burgonya nagy tápértékű és könnyen emészthető, keményítő, B1-
vitamin és C-vitamin forrás. Ezért célszerű később a színes főzelékekhez is
adni. A jól megmosott és kockákra vágott krumplit párold puhára, majd turmixozd
össze az olajjal, vagy az anyatejjel és a kedvelt gyümölccsel.
Sárgarépapüré
Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú vegyszermentes sárgarépa,
5 evőkanál víz, 1 kiskanál jó minőségű olaj
A sárgarépa kellemes ízű, nagy cukortartalmú zöldség. Az
A-vitamin előanyagát, karotint tartalmaz. Mivel a répa a földben nő, alaposan
mosd meg folyóvízben, és hámozd meg. 2 cm-es karikákra vágva, lassú tűzön
lefedve párold 10 percig. Ha szükséges, evőkanalanként pótold a vizet, nehogy
leégjen. Ha megfőtt, még a forró gőzben hagyd tovább puhulni. A főzőlével és az
olajjal turmixold mézsűrűségűre.
Brokkoli burgonyával
Hozzávalók: 2-3 brokkolirózsa, 1 közepes krumpli, 1 kiskanál jó minőségű olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold.
Sütőtökfőzelék
Hozzávalók: 10 dkg sütnivaló tök, 5 dkg burgonya, 1 kiskanál
olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók: 15 dkg zsenge zöldborsó, 5 dkg burgonya, 1 szál
petrezselyem, 1-2 kiskanál jó minőségű olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold, majd
petrezselyemmel ízesítsd.
Spenót burgonyával
Hozzávalók: 15 dkg spenót, 10 dkg burgonya, fél db érett
banán, 1-2 kiskanál jó minőségű olaj, 50 ml anyatej
A spenótot és a burgonyát a szokott módon párold, majd add
hozzá az olajat, édesítsd a banánnal, és az anyatejjel együtt turmixold le.
Ennyi színes, egészséges és ínycsiklandozó babafőzelék
kipróbálása után talán te is kedvet érzel ahhoz, hogy újra rákapjatok a
főzelékekre. Így nem kell duplán főzni, bajlódni a napi menü kitalálásán, elég
csak a párolt zöldségeket „felnőttesíteni” fűszerekkel, olívaolajjal esetleg egy kevés teljes kiőrlésű lisztből készült rántással, habarással – és egy jó kis feltéttel már kész is az egészséges főfogás
anyukáknak és apukáknak.
Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése