2012. január 27., péntek

Főzelékfalók a láthatáron


Ábel már hat éve főzelékfaló, Dóri Bálintja most kezdi :), hajrá!

A fél éves koron túl és a gyümölcsökkel való megbarátkozás után gyermeked számára eljött az ideje a zöldségek megismerésének. Csellel vagy csel nélkül, de kisbabád hamarosan a főzelékfalók klubjában lesz állandó tag. És ha te eddig nem is nagyon etted, a közös kis főzőcskézések után - amikor anyukaként újra felfedezed babáddal a zöldségek természetesen finom ízét - hidd el, te is egy jó adag főzeléket fogsz bevágni ebédre.



A növényi eredetű ételek létfontosságú anyagokat tartalmaznak. Ezeknek a tápanyagoknak meghatározott mennyiségben és minőségben kell gyermeked szervezetében rendelkezésre állnia ahhoz, hogy életfunkciói, valamint testi-szellemi fejlődése zavartalanul működjön.

A szénhidrátok szerepe elsősorban az energiaszolgáltatás. Az anyatej szénhidrátja az agysejtek fejlődésében, a bélflóra kialakításában és az immunanyag képződésében vesz részt. A kis csecsemő szénhidrát szükségletét kezdetben az anyatej cukortartalma fedezi, majd a hozzátáplálás során a növényi tápanyagok egészítik ki.




A szénhidrát mellett a zsír a másik legfontosabb kalóriát adó tápanyag. Az anyatejben ez is tökéletes arányban található meg. A hozzátáplálás során azonban biztosítanod kell gyermeked számára az egészséges zsírsavakat is. 6-7 hónapos kortól ezért az anyatej mellett babádnak növényi olajok formájában elégítheted ki zsírszükségletét. A hidegen sajtolt és jó minőségű magolajok, mint a napraforgóolaj, repceolaj vagy az olivaolaj könnyen emészthető vitamin-, lecitin- és antioxidáns források.  Az olajtat majd csak a készre párolt főzelékhez add hozzá!



És ami a legfontosabb a földben termő zöldségekből, mint a  krumpli és a répa csakis bio minőségűt adj egy éves koráig babádnak, így elkerülheted, hogy nitrites zöldség terhelje meg kisbabád szervezetét.

A kellő tudományos ismeretek feltérképezése után következik a gyakorlat:

Mindenek előtt szükséged lesz egy külön kis lábosra, amiben csak a babádnak főzöl.
Ha a gyümölcsök pépesítését még megoldottad almareszelővel és villával, akkor most kell beruháznod egy rúdmixerbe, mert a főzeléket szűrőn át paszírozni horror az elektromos konyhaeszköz teljesítménye tükrében. Hidd el, egy ilyen beruházás száz százalékosan megtérül.

Habarni, rántani még nem lehet, hiszen a gluténtartalmú liszttel babád majd csak az egy éves kor beköszönte után találkozhat. De pánikra semmi ok, a megoldás: a krumpli. Ha úgy érzed, hogy valamelyik zöldségpüré sűrítésre szorul, feldúsíthatod krumplival és máris remek főzelék állaga lesz.

A csecsemő ételét ne sütéssel vagy sok vízben főzéssel, hanem párolással készítsd, mindig annyi főzővizet adva hozzá, amennyi még beleturmixolva sem teszi folyóssá. Az is jó megoldás, ha külön párolóedénybe készíted, így a vitaminok is remekül megmaradnak az ebédben. A párolás után a saját gőzében még hagyd megpuhulni a zöldségeket, majd egy-két kanál olaj után jöhet a turmixolás.

Az ételt ne sózd, és főleg ne cukrozd meg! Hidd el, babád ízvilágának még bőven elég a zöldségek és gyümölcsök természetes aromája.

Amennyiben a sima zöldségpürét első nekifutásra még nem eszi meg gyermeked, könnyedén kicselezheted: csempéssz egy kis anyatejet és már kedvelt édes gyümölcsöt (leginkább almát vagy banánt) főzelékébe, így biztos lemegy a falat. Utána napról napra fokozatosan csökkentsd a gyümölcsök arányát, míg el nem fogadja magában a főzeléket a babád.

Kedvenc alapreceptjeink:

Burgonyapüré
Hozzávalók: 2 db közepes krumpli, víz a pároláshoz, 1 kanál jó minőségű olaj

Amennyiben gyermeked székrekedésre hajlamos, érdemes a főzelékek bevezetését a burgonyával kezdened. Az amúgy is semleges ízű krumpli remekül keverhető gyümölcsökkel, így babád a már kedvelt ízek társaságában ismerheti meg. A burgonya nagy tápértékű és könnyen emészthető, keményítő, B1- vitamin és C-vitamin forrás. Ezért célszerű később a színes főzelékekhez is adni. A jól megmosott és kockákra vágott krumplit párold puhára, majd turmixozd össze az olajjal, vagy az anyatejjel és a kedvelt gyümölccsel.



Sárgarépapüré
Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú vegyszermentes sárgarépa, 5 evőkanál víz, 1 kiskanál jó minőségű olaj

A sárgarépa kellemes ízű, nagy cukortartalmú zöldség. Az A-vitamin előanyagát, karotint tartalmaz. Mivel a répa a földben nő, alaposan mosd meg folyóvízben, és hámozd meg. 2 cm-es karikákra vágva, lassú tűzön lefedve párold 10 percig. Ha szükséges, evőkanalanként pótold a vizet, nehogy leégjen. Ha megfőtt, még a forró gőzben hagyd tovább puhulni. A főzőlével és az olajjal turmixold mézsűrűségűre.



Brokkoli burgonyával
Hozzávalók: 2-3 brokkolirózsa, 1 közepes krumpli, 1 kiskanál jó minőségű olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold.

Sütőtökfőzelék
Hozzávalók: 10 dkg sütnivaló tök, 5 dkg burgonya, 1 kiskanál olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold.

Zöldborsófőzelék
Hozzávalók: 15 dkg zsenge zöldborsó, 5 dkg burgonya, 1 szál petrezselyem, 1-2 kiskanál jó minőségű olaj
A hozzávalókat a szokott módon párold és turmixold, majd petrezselyemmel ízesítsd.



Spenót burgonyával
Hozzávalók: 15 dkg spenót, 10 dkg burgonya, fél db érett banán, 1-2 kiskanál jó minőségű olaj, 50 ml anyatej
A spenótot és a burgonyát a szokott módon párold, majd add hozzá az olajat, édesítsd a banánnal, és az anyatejjel együtt turmixold le.

Ennyi színes, egészséges és ínycsiklandozó babafőzelék kipróbálása után talán te is kedvet érzel ahhoz, hogy újra rákapjatok a főzelékekre. Így nem kell duplán főzni, bajlódni a napi menü kitalálásán, elég csak a párolt zöldségeket „felnőttesíteni” fűszerekkel, olívaolajjal esetleg egy kevés teljes kiőrlésű lisztből készült rántással, habarással – és egy jó kis feltéttel már kész is az egészséges főfogás anyukáknak és apukáknak.

Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése