2011. április 15., péntek

Ropogós karalábé, nemcsak rágcsálóknak

Most hétvégén karalábélevest főztem. Az alapanyag zsengén érkezett egyenesen a piacról. A végén friss petrezselyem került bele és tejföl. Hatalmas siker volt.


Kora tavaszi vitaminéhségéggel jelentkező fáradtságod legyőzheted, ha friss zsenge zöldségek kerülnek a tányérodra. Ilyenkor a legideálisabb választás az évszak egyik kedvence a ropogós karalábé. Bár télre elvermelt fajtája egész évben a húsleves nélkülözhetetlen kelléke, a friss melegházi változatából számos tavaszi ínyencség készíthető.

A karalábé kétségtelenül közép-európai zöldségféle. Akkor a legértékesebb, amikor zsenge, gumója még kisebb, ilyenkor tartalmaz mindent, ami egy kora tavaszi zöldségre jellemző. Kedvezően hat a szervezetedre, ha nyersen is fogyasztod. Ez jót tesz a fogaidnak is. Ugyanakkor főzhetsz belőle könnyű levest petrezselyemmel, egyszerű vagy  vegyes tavaszifőzeléket, és elkészítheted töltve is. Jól kombinálható csirkemellel. Rizzsel összerakva, tejföllel meglocsolva és megsütve könnyű egytálétel. A fűszerek közül a lestyán, a petrezselyemzöld, a szerecsendió, az ánizslevél, a kapor és a fehérbors illik hozzá.

Jó tudni! Zsenge, közepén elhelyezkedő levelei is értékesek. Apróra vágva hozzáadhatod a karalábés ételekhez.


Régről ismert kerti növény

Az ókori Plinius korszakalkotó természettudományi munkájában hét káposztaformát ír le. Ezek között az egyik a vastag torzsájú, pompeji káposzta, amelyben a karalábé ősét ismerhetjük fel. A Kárpát medencében is őshonos növény, minden korszakban oszlopos tagja volt a kiskerti zöldségeknek.




Mitől olyan egészséges?

Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, zsírt. Legtöbb benne a kálium, ezen kívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is van benne. Só- és kalóriaszegény  (30 kcal/10 dkg) zöldségféle.

Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó, jó bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén. A benne levő enzimek elősegítik az emésztést. A karalábé leve a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően erős antibakteriális, így folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.



Írta: Reka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése