2011. augusztus 4., csütörtök

Zamatos nyári falatok – Grillparty a szabadban

Amennyiben sikerül egy esőmentes estét kifognunk nekiállhatunk tüzet rakni és a szabad ég alatt elkészíteni a vacsoránkat. Holnap estétől, már Miki is szabadságon, így reméljük a mi grillezésünk sem várat magára sokáig!

Álljon rendelkezésedre akár tágas kert, kényelmes terasz vagy csak egy parányi erkély grillezni bárhol lehet. A lényeg, hogy a szabadban, a tűz erejével süsd készre zamatos nyári étkedet, legyen az hús, hal, zöldség vagy akár gyümölcs. Ugyanakkor a grillezve készült vacsorád nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is lesz, ha betartod a grillezés aranyszabályait.


A tűzgyújtás
Kezelt, festett vagy impegrált fát, kerti hulladékot, limlomot, csikket vagy műanyagot ne tegyél a tűzre. A sokáig parázsló vegyszerekkel kezelt tűzifából, szemetekből mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így pompás pecsenyéd mérgező vegyszerek tárházává válik. Használj faszenet, gyújtósnak pedig száraz fagallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha nagyjából egyenletesen fehér, pernyés és mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de várd ki türelemmel. Ha lángon sütsz, a hús külseje, bőre megég, a belseje pedig véres vagy kemény marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojthatod, ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.




A hús előkészítése
Bármilyen húst grillezhetsz. Nagyszerű választás a marha, különösen a hátszín, a fehérpecsenye vagy a rostélyos. Remek íze lesz a roston sült pulyka- vagy csirkemellfilének, és nagyon finom a jól fűszerezett disznókaraj is. De grillezhetsz halat szeletelve, vagy akár egyben is. Egészen fantasztikus a sötétpirosra sütött lazacfilé, ugyanakkor még az egyszerű virsli vagy kolbász is ínycsiklandozó aromát kap, ha szabad tűzön készítjük el.


A kerti sütéshez mindig friss húst használj, mivel a mélyhűtőben romlik a hús minősége. A fagyasztott húsok felengedve elvesztik rugalmasságukat, rosszul szeletelhetőek. A leggyakoribb veszély a hús kiszáradása. Ez ellen véd az előzetes pácolás. Pácoláskor a húsokat ne tedd műanyag edénybe, mert bepállnak. Használj inkább fém edényt, és soha ne zárd le légmentesen. Grillezés előtt ne sózd meg a húst, mert az nedvességet von el, így kemény lesz. Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágd át, hogy ne ránthassák össze a húst.


A húsokat áztasd legalább fél napig fokhagymás tejben vagy saját ízlésed alapján összeállított páclében. A pácolás után, a sütés előtt a húst, csorgasd le, töröld szárazra, s az esetleges fűszermaradványokat is takarítsd le róla. A rajta maradt nedvesség a sülést akadályozza, a pácmaradványok pedig megéghetnek, s így az ízét ronthatják el.


Indulhat a grillezés
A rostélyt olajozd meg, mielőtt a parázs fölé helyeznéd. Ehhez használj olíva- vagy napraforgóolajt. Erre azért van szükség, hogy az étel sütés közben ne ragadjon a rácshoz. Figyelj arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát süsd addig, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tedd ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. Mielőtt azonban megfordítanád a szeleteket, hagyd sülni pár percig, mivel a túl korai vagy gyakori forgatás miatt könnyebben odaragadnak a rácshoz az ételek. A húsokat soha ne szúrd meg villával, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Használj inkább hússütő csipeszt, és azzal forgasd a húsokat. A jól elkészített sült puha, pirosas-barnás és az sem hátrány, ha szépen kivehetők benne a rácsok csíkjai. Az elkészült grillhúsokat szeletelés előtt hagyd 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét átjárják és porhanyóssá teszik az ínycsiklandozó falatokat.


A grillezés azonban nem csak a húsfélék „kiváltsága” remek eljárás a zöldségek és a gyümölcsök elkészítésénél is. A zöldségek grillezése hasonló a húsokéhoz, a gyümölcsök esetében viszont kicsit más a helyzet: a forró rostély karamellizálja a bennük található cukrot és porhanyóssá teszi húsukat. Vágj fel körülbelül 2 cm-es szeletekre bármilyen gyümölcsöt: ananászt, almát, banánt, körtét, barackot, szilvát vagy akár mangót. Olívaolajba mártott ecsettel kend be vékonyan a gyümölcsök vágott oldalait és grillezd őket 2-3 percig.


Az ízletes, ropogós zöldségeket, mint a cukkíni, a padlizsán, és a gomba szeletelve, olívaolajjal megkenve 4-5 percig grillezd, vagy húzd őket rablónyársakra, apró hús- és szalonnadarabkák kísérőjeként. Alufóliába burkolt burgonyát is grillezhetsz, fűszeres vajjal, szalonna- vagy kolbászdarabkákkal megszórva ízletes köretet kaphatsz.



És végül ne feledkezz meg a grillezett ételek mellé járó a friss salátákról és szomjoltó italokról sem. Itt az idő, állj neki megszervezni idei grillparty-dat!



Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg

Menta az erkélyről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése