2012. április 11., szerda

A legújabb kedvenc


Emlékszem annak idején Dóri húgommal néztük hétről hétre Nils újabb kalandjait és imádtuk. Most Ábelnek hozta el az első kilenc részt DVD-n a húsvéti nyuszi. A siker leírhatatlan, elkötelezett rajongóvá vált.

A mese szerint Nils 1884-ben született, és a dél-svédországi Västra Vemmenhög nevű kis faluban élt szüleivel egy tanyán. 14 éves korában rosszalkodásai és gonoszsága miatt büntetésül törpévé varázsolta egy házimanó, melynek eredményeképp kb. 20 cm-esre zsugorodott, és megértette az állatok nyelvét. Miután törpe lett, az északra tartó vadludak társaságában útnak eredt a házilúddal, Mártonnal.



Nils Holgersson az útja során eljut egészen Lappföldig, majd visszatér szülőházához. A hosszú hónapok alatt sok jót tesz, ezért a manó hazatértekor visszavarázsolja eredeti méretére.

Selma Lagerlöf 1909-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, melyben nem kis része volt az 1906-1907-ben kiadott, és fergeteges sikert elért mesének, mely eredetileg földrajztankönyvnek készült az általános iskolások számára.

1980-ban svéd–csehszlovák–japán koprodukcióban 52 részes rajzfilm készült a meséből. A rajzfilm első magyarországi bemutatásakor (1988) hazánkban is hódított, népszerűségére való tekintettel a következő évben ismételten levetítették.

Nem mellesleg  a svéd 20 koronás hátlapján Nils Holgersson szerepel, amint Márton lúd nyakán ül.

Forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése