2012. április 16., hétfő

Spárga a konyhában


Már alig várom a friss tavaszi zöldségek megjelenését a piacon, mert már elegem van a tavalyi gumókból és gyökerekből. Így a következő szerzeményem az üde, könnyen emészthető és kevés kalóriát tartalmazó spárga lesz!


Újdonságokra gyengébb idegzettel felvértezett kisfiam bazsalikommal fűszerezett tejszínes krémleves formájában kapja majd (persze golyókkal=levesgyönggyel). Mi viszont szívesen megesszük majd a csirkemell mellé vajon párolva és petrezselyemmel ízesítve!

A spárga igazi európai idénynövény, áprilistól májusig kapható.Viszonylag drága zöldség, mert gondos ápolást igényel.

A növény szárát könnyen emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban és folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, összesen 2 gramm szénhidrát van benne, így cukorbetegeknek és diétázóknak is ideális.


Tartalmaz még kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.

A nyers spárgalé nagyon egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Vízhajtó és vesekő-eltávolító hatású, nem mellesleg kiválóan méregteleníti a szervezetet. 
A friss spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. Annál kesernyésebb a hajtás, minél közelebb helyezkedett el a növény gyöktörzséhez, így felhasználás előtt a végét feltétlenül vágjuk le!

1 megjegyzés:

  1. Cukros vízben megfőzve nem keserű, Panna 7 hónaposan petrezselyemmel, krumplival sürítve imádja :-)

    Orsi

    VálaszTörlés