2012. október 31., szerda

Ha már ősz, akkor alma

Az alma az egyetlen olyan gyümölcs, ami nálunk terem, és tavaszig tudjuk enni, hiszen remekül eláll, megőrizve frissességét és minden jó tulajdonságát. Számos fajtájával változatos vitaminforrás a hideg hónapokban és egészséges csemege fahéjjal a süteményekbe sütve.



„Naponta egy alma távol tartja az orvost.''

Az almát már ókortól a gyógynövények közé sorolták és egészen különleges tisztelet övezte. India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására. A német rendfőnöknő és herbalista, bingeni Hildegard is nyers almát ajánlott az egészséges embereknek, és főtt almát minden betegségre első kezelésként.

Az alma segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva jótékonyan hat az agyra, ugyanakkor szabályozza, a vese és a máj működését is. Pektin tartalma csökkenti a vér koleszterinszintjét, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. Megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását és segít kiüríteni a szervezetből az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket is.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat és kevés C vitamint.

Ha két szoptatás között lesz időm lehet, hogy bevállalok egy almatortát a hétvégén! Akkor majd teszek fel képet is.

Hozzávalók:

15 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg gyümölcs vagy nyírfacukor
 20 dkg vaj
1 tojás
75 dkg alma
1 citrom leve
1 teáskanál őrölt fahéj
baracklekvár

A lisztet, a cukrot, a vajat és a tojást sima tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk és 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük, ezután belisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy kivajazott tortaformát kibélelünk a tésztával, ügyelve arra, hogy körben a szélekre is jusson. Villával néhány helyen megszurkáljuk a tésztát.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és karikákra vágjuk. Körkörösen beterítjük vele a tésztát, majd a citrom kifacsart levével meglocsoljuk. 200 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A kész süteményt hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd megszórjuk fahéjjal és baracklekvárral vékonyan megkenjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése