2013. július 11., csütörtök

A hinta nemcsak palinta

A hintázás nem csupán játék a babáknak és a kisgyermekeknek. Fontosságát a fejlődésben és a fejlesztésben már számos tudományos cikk is igazolja. Ha otthon nincs hintánk, akkor irány a legközelebbi játszótér.


Hintáztatni már egészen pici csecsemőket is lehet. A speciálisan fekvő babákra tervezett hinta az anyaméhben való nyugalmas időket idézi vissza, ezért nagyon jól megnyugtatja őket. A hintázó mozgás továbbá a kisbabák egyensúlyérzékének kialakulását fejleszti.

Veszélyeztetett várandós kismamáknak, akik nem nagyon sétálhatnak, ajánlják a napi rendszeres hintaszékben pihenést, így idézve elő a magzatnak a méhen belüli fontos ringatózást. Természetesen a pici koraszülött babáknak is az a legjobb, amennyiben állapotuk már megengedi, hogy hintázzanak, így pótolva a méhen belüli lét előnyeit.

Nagyobb már ülni tudó babáknál a hintázás elősegíti a megfelelő mozgásfejlődést is. A járni tanuló babák kevesebbet fognak esni, könnyebben tanulnak majd meg kapaszkodás nélkül járni.
Hintázás közben minden érzékszerv egyszerre dolgozik, ezáltal erősödnek a jobb és bal agyfélteke közti kapcsolatok.



Az egyensúlyozás következtében egyes izmok megfeszülnek, más izmok ellazulnak, ezért egyre jobban fejlődik a gyermek precíz izommozgása, ez elősegíti a finommotorika fejlesztését, ami a későbbiekben az írás és az olvasás tanulását segíti elő.



A hintázás továbbá oldja a kisgyermekek belső feszültségeit, szorongásait.

Nagyobb gyermekek hintázása ellenben a szülők belső feszültségét és szorongását kezdi felkorbácsolni majd :)).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése