2012. augusztus 6., hétfő

Baktériumpusztító fa a konyhában

Az egészségügyi intézmények dolgozói rengeteg olyan megbetegedéssel találkoznak, amelyeket ételtől származó baktériumok okoznak. Így nyáron, főleg ebben jó melegben, nem árt még jobban figyelni, ha húsokkal dolgozunk a konyhában. Amennyiben hideg vízzel jó alaposan megmossuk a nyers húst és csak húsvágásra használt FA vágódeszkán szeletelünk, amit aztán sóval tisztára mosunk jó eséllyel elkerülhetjük a veszélyes kórokozók elszaporodását a konyhában. Ezért nekem már csak fa vágódeszkáim vannak otthon.



A műanyag vágódeszkákon a baktériumok életben maradnak a kés okozta vágásokban. A márvány és a kőlapokon is elterjedhetnek és a kést is megfertőzhetik. A  keményfa viszont beszívja a nedvességet, beleértve a baktériumokat is, melyek a fa belsejében elpusztulnak.

Dean Cliver és Nese Ak, a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai 1992-ben kezdték vizsgálódásaikat a fa és műanyag vágódeszkák terén, és 1994-ben publikálták eredményeiket.





A vizsgálat során tízféle keményfa-deszkát, négyféle műanyag polimert valamint egy keménygumi deszkát fertőztek meg ismert mennyiségű Escherichia coli, Salmonella typhi, Camoylobacter jejuni, Listeria monocytogenes és Staphylococcus aureus baktériummal – ezek a feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribb kórokozók.

Meglepve tapasztalták, hogy míg a fa vágódeszkákon három percen belül kipusztult a baktériumok 99,9 százaléka, a műanyagokon nemhogy nem pusztultak el, hanem vígan szaporodásba fogtak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a különféle deszkákat, a műanyagok felszínén megnőtt a baktériumok száma, míg a fákon lenullázódott.

Forrás : National Geographic, TV Paprika Magazin

A mosatlan gyümölcs nem jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése