Az egészségügyi intézmények dolgozói rengeteg olyan megbetegedéssel találkoznak, amelyeket ételtől származó baktériumok okoznak. Így nyáron, főleg ebben jó melegben, nem árt még jobban figyelni, ha húsokkal dolgozunk a
konyhában. Amennyiben hideg vízzel jó alaposan megmossuk a nyers húst és csak húsvágásra
használt FA vágódeszkán szeletelünk, amit aztán sóval tisztára mosunk jó eséllyel elkerülhetjük a veszélyes kórokozók elszaporodását a konyhában. Ezért nekem már csak fa vágódeszkáim vannak otthon.
Meglepve tapasztalták, hogy míg a fa vágódeszkákon három percen belül kipusztult a baktériumok 99,9 százaléka, a műanyagokon nemhogy nem pusztultak el, hanem vígan szaporodásba fogtak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a különféle deszkákat, a műanyagok felszínén megnőtt a baktériumok száma, míg a fákon lenullázódott.
Forrás : National Geographic, TV Paprika Magazin
A mosatlan gyümölcs nem jó
A műanyag vágódeszkákon a baktériumok életben maradnak a kés okozta vágásokban. A márvány és a kőlapokon is elterjedhetnek és a kést is megfertőzhetik. A keményfa viszont beszívja a nedvességet, beleértve a baktériumokat is, melyek a fa belsejében elpusztulnak.
Dean Cliver és Nese Ak, a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai 1992-ben kezdték vizsgálódásaikat a fa és műanyag vágódeszkák terén, és 1994-ben publikálták eredményeiket.
Dean Cliver és Nese Ak, a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai 1992-ben kezdték vizsgálódásaikat a fa és műanyag vágódeszkák terén, és 1994-ben publikálták eredményeiket.
A vizsgálat
során tízféle keményfa-deszkát, négyféle műanyag polimert valamint egy
keménygumi deszkát fertőztek meg ismert mennyiségű Escherichia coli, Salmonella
typhi, Camoylobacter jejuni, Listeria monocytogenes és Staphylococcus aureus
baktériummal – ezek a feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribb
kórokozók.
Meglepve tapasztalták, hogy míg a fa vágódeszkákon három percen belül kipusztult a baktériumok 99,9 százaléka, a műanyagokon nemhogy nem pusztultak el, hanem vígan szaporodásba fogtak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a különféle deszkákat, a műanyagok felszínén megnőtt a baktériumok száma, míg a fákon lenullázódott.
Forrás : National Geographic, TV Paprika Magazin
A mosatlan gyümölcs nem jó
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése