2012. augusztus 1., szerda

Tortát a szülinaposnak!


Dóri húgom kisfia, Bálint ma egy éves, így szeretettel küldöm anyukájának és persze az össze babás anyukának a következő aktuális cikkem! 

Elérkezett a várva várt nap: gyermeked első születésnapja, amivel a bűvös táplálási határvonalat is átlépitek. Babád már szinte mindazt megeheti, amit a többi családtag. Tehát vértezd fel magad, liszttel, tejjel és tojással, hiszen itt az idő, hogy megsüsd csemetés első születésnapi tortáját!



Persze a fokozatos hozzászoktatás elvét még nem szabad sutba dobnod, szépen lassan napról napra kóstoltasd vele az új ízeket, figyelve gyermeked reakcióit!

Ugyanakkor fontos, hogy az egy éves kor után fogyasztható tejet, tojást csak akkor kezd el adni, ha a családban nem fordult elő ételallergia, ilyen esetben konzultálj a gyermekorvossal a bevezetés időpontját és módját illetően.

Tehéntejet a bögrébe

A tej teljes értékű fehérjeforrás, gazdag zsírban oldódó vitaminokban, kalciumban és foszforban Egyéves kor után tehát a kisgyerek már azokat az ételféleségeket is fogyaszthatja a családi asztalról, amelyeket tejjel készítesz: ehet nyugodtan krumplipürét, zöldborsó főzeléket, süteményeket és tejbegrízt. Elérkezett a kakaózás ideje is, azonban ha azt szeretnéd, hogy gyermeked a sima tejet is rajongva igya először ahhoz szoktasd hozzá, ha pedig már megkedvelte, akkor ízesítsd. Így váltogatva az ízeket örökös tagja lesz az egészséges tejivók táborának. Kedvcsinálónak érdemes bevetned egy izgalmas, színes bögrét, ami mostantól csemetét saját tejivó edénye lesz. 



Ajándék a tyúkanyótól

Az első születésnap után már egész tojást is fogyaszthat a baba, de ezzel kezdetben ugyanúgy vigyázod kell, mint a tehéntejjel, hiszen nem ritka, hogy allergiás reakciókat okoz. A tojás nagyon jó B12-vitaminforrás, sok fehérjét és értékes ásványi sókat tartalmaz, de mivel koleszterintartalma magas mértékkel kerüljön a baba menüibe. Tápértékét a főzés sem változtatja meg. Nyersen vagy félig nyersen azonban ne add gyermekednek, mert szalmonellafertőzést okozhat. És persze jól nézd meg milyen tartásból származik!




Gabonaparádé

Végre elérkezett az idő, hogy reggel tejbegrízfőzéssel kezdjétek és este vajas kiflivel zárjátok a napot. Érdemes azonban odafigyelned, hogy értékes gabonákat fogyasszon csemetéd! Bátran kipróbálhatja már a rozsból, tönkölybúzából, vagy akár teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket is.





Receptek egyéveseknek:

Zöldborsófőzelék:

Hozzávalók:
60dkg zöldborsó
1 evőkanál olaj
2dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 csokor petrezselyem
2 dl tehéntej
1 dl tejszín
só,
ízlés szerint egy kis gyümölcscukor

A zöldborsót az olajon kevés víz hozzáadásával fedő alatt párold puhára. Szórd meg a liszttel, majd önts rá a tejet és a tejszínt. Ízesítsd kevés sóval és a gyümölcscukorral. Ha elkészült szórd bele az apróra vágott petrezselymet.

Babakifli:

Ez az egészséges, házi készítésű és egyszerű péksütemény biztos gyermeked kedvence lesz. Az egy kilónyi adag egy részét bátran lefagyaszthatod,  kiolvasztva pedig csemetéd bármikor friss kiflikhez juthat.

Hozzávalók:
300g teljes kiörlésű tömkölybúzaliszt
700g finomliszt
7dl tej
1 tojás sárgája
5dkg élesztő
150g vaj
1 kiskanál gyümölcscukor

A langyos cukros tejben futtasd fel az élesztőt, majd dagasztógéppel keverd össze a többi hozzávalóval. 1 órányi kelesztés után készíts 6 kis cipót. A cipókat lapítsd kör alakúra és egy késsel oszd 8 cikkelyre. Ezután nincs más dolgod, mint a cikkelyeket feltekerni a szélesebb végüktől kezdve, kifli alakúra hajlítani és sütőpapíron 150 fokon megsütnöd.

Születésnapi  csokoládés répatorta

Mielőtt megijednél a répatorta gondolatától biztosítalak, hogy a kakaó miatt senkinek sem tűnik majd fel a répaíz, viszont így egy rostokban és béta-karotinban gazdag tortád lesz.

Hozzávalók:
25 dkg sárgaréparépa
10 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
4 dkg kakaópor
1 tasak sütőpor
5 tojás
12 dkg gyümölcs vagy nyírfacukor
15 dkg vaj

vaj és liszt a formához

Hagyd a vajat szobahőmérsékletűre puhulni. Pucold meg és reszeld le a répát. Keverd habosra a vajat, a cukrot, a kakaót, majd egyenként dolgozd hozzá a tojássárgákat, a lisztet, a sütőport és a répát. Verd kemény habbá a tojásfehérjéket és lazán keverd a krémhez. Az így kapott tésztát tedd egy kilisztezett kivajazott 22cm átmérőjű tortaformába és 180 fokon süsd 45 percig.

Ha kihűlt kend meg a tetejét házi baracklekvárral és szórd meg kakaóporral!

Írta: Réka, az eredeti cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése