Dóri húgom kisfia, Bálint ma egy éves, így szeretettel küldöm anyukájának és persze az össze babás anyukának a következő aktuális cikkem!
Elérkezett a várva várt nap: gyermeked első születésnapja,
amivel a bűvös táplálási határvonalat is átlépitek. Babád már szinte mindazt
megeheti, amit a többi családtag. Tehát vértezd fel magad, liszttel, tejjel és
tojással, hiszen itt az idő, hogy megsüsd csemetés első születésnapi tortáját!
Persze a fokozatos hozzászoktatás elvét még nem szabad sutba
dobnod, szépen lassan napról napra kóstoltasd vele az új ízeket, figyelve
gyermeked reakcióit!
Ugyanakkor fontos, hogy az egy éves kor után fogyasztható
tejet, tojást csak akkor kezd el adni, ha a családban nem fordult
elő ételallergia, ilyen esetben konzultálj a gyermekorvossal a bevezetés
időpontját és módját illetően.
Tehéntejet a bögrébe
A tej teljes értékű fehérjeforrás, gazdag zsírban oldódó
vitaminokban, kalciumban és foszforban Egyéves kor után tehát a kisgyerek már
azokat az ételféleségeket is fogyaszthatja a családi asztalról, amelyeket
tejjel készítesz: ehet nyugodtan krumplipürét, zöldborsó főzeléket,
süteményeket és tejbegrízt. Elérkezett a kakaózás ideje is, azonban ha azt
szeretnéd, hogy gyermeked a sima tejet is rajongva igya először ahhoz szoktasd
hozzá, ha pedig már megkedvelte, akkor ízesítsd. Így váltogatva az ízeket
örökös tagja lesz az egészséges tejivók táborának. Kedvcsinálónak érdemes
bevetned egy izgalmas, színes bögrét, ami mostantól csemetét saját tejivó
edénye lesz.
Ajándék a tyúkanyótól
Az első születésnap után már egész tojást is fogyaszthat a baba, de ezzel
kezdetben ugyanúgy vigyázod kell, mint a tehéntejjel, hiszen nem ritka, hogy
allergiás reakciókat okoz. A tojás nagyon jó B12-vitaminforrás, sok fehérjét és
értékes ásványi sókat tartalmaz, de mivel koleszterintartalma magas mértékkel
kerüljön a baba menüibe. Tápértékét a főzés sem változtatja meg. Nyersen vagy
félig nyersen azonban ne add gyermekednek, mert szalmonellafertőzést okozhat. És persze jól nézd meg milyen tartásból származik!
Gabonaparádé
Végre elérkezett az idő, hogy reggel tejbegrízfőzéssel
kezdjétek és este vajas kiflivel zárjátok a napot. Érdemes azonban odafigyelned,
hogy értékes gabonákat fogyasszon csemetéd! Bátran kipróbálhatja már a rozsból,
tönkölybúzából, vagy akár teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket is.
Receptek egyéveseknek:
Zöldborsófőzelék:
Hozzávalók:
60dkg zöldborsó
1 evőkanál olaj
2dkg teljes kiőrlésű
tönkölybúzaliszt
1 csokor petrezselyem
2 dl tehéntej
1 dl tejszín
só,
ízlés szerint egy kis
gyümölcscukor
A zöldborsót az olajon
kevés víz hozzáadásával fedő alatt párold puhára. Szórd meg a liszttel, majd
önts rá a tejet és a tejszínt. Ízesítsd kevés sóval és a gyümölcscukorral. Ha
elkészült szórd bele az apróra vágott petrezselymet.
Babakifli:
Ez az egészséges, házi készítésű és egyszerű péksütemény
biztos gyermeked kedvence lesz. Az egy kilónyi adag egy részét bátran
lefagyaszthatod, kiolvasztva pedig
csemetéd bármikor friss kiflikhez juthat.
Hozzávalók:
300g teljes kiörlésű tömkölybúzaliszt
700g finomliszt
7dl tej
1 tojás sárgája
5dkg élesztő
só
150g vaj
1 kiskanál gyümölcscukor
A langyos cukros tejben futtasd fel az élesztőt, majd
dagasztógéppel keverd össze a többi hozzávalóval. 1 órányi kelesztés után
készíts 6 kis cipót. A cipókat lapítsd kör alakúra és egy késsel oszd 8
cikkelyre. Ezután nincs más dolgod, mint a cikkelyeket feltekerni a szélesebb
végüktől kezdve, kifli alakúra hajlítani és sütőpapíron 150 fokon megsütnöd.
Születésnapi csokoládés répatorta
Mielőtt megijednél a répatorta gondolatától biztosítalak,
hogy a kakaó miatt senkinek sem tűnik majd fel a répaíz, viszont így egy
rostokban és béta-karotinban gazdag tortád lesz.
Hozzávalók:
25 dkg sárgaréparépa
10 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
4 dkg kakaópor
1 tasak sütőpor
5 tojás
12 dkg gyümölcs vagy nyírfacukor
15 dkg vaj
vaj és liszt a formához
Hagyd a vajat szobahőmérsékletűre puhulni. Pucold meg és
reszeld le a répát. Keverd habosra a vajat, a cukrot, a kakaót, majd egyenként
dolgozd hozzá a tojássárgákat, a lisztet, a sütőport és a répát. Verd kemény habbá
a tojásfehérjéket és lazán keverd a krémhez. Az így kapott tésztát tedd egy
kilisztezett kivajazott 22cm átmérőjű tortaformába és 180 fokon süsd 45 percig.
Ha kihűlt kend meg a tetejét házi baracklekvárral és szórd
meg kakaóporral!
Írta: Réka, az eredeti cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése