Ami nem más, mint az őszibarack, a rózsafélék
családjába tartozó fa termése. A növény előkelő rokona a mandulának, a
kajszibaracknak és a szilvának. Nálunk nagy kedvenc, mindenki szereti. Ábel
tegnap négyet is megevett belőle, így holnap vehetem is az újabb friss adagot a
piacon.
Az őszibarack eredeti hazája Kína, ahonnan a
"selyemúton" hozták el először Perzsiába, majd Görögországon
keresztül a Római Birodalomba. Először a mediterrán kolostorkertek különleges
növénye volt, majd a kereszténység terjedésével párhuzamosan lett kedvelt egyre
több és több országban.
A lédús, különlegesen finom gyümölcsök júliustól
szeptember végéig érnek. Azonban minél később érő fajta, és minél nagyobb
szemű, általában annál ízesebb, s annál valószínűbb, hogy magvaváló. Természetesen
az éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak és legegészségesebbek, hiszen
tápanyag- és vitamintartalmuk is akkor a legértékesebb, ha nem féléretten szedik le őket szállításra.
Édes élvezet diétázóknak is
Az őszibarack 100 grammja 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g
szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcs elfogyasztásával 40 kalóriát veszünk csupán magunkhoz, így fogyókúrázók is elcsábulhatnak tőle. Nagy része, 85-90%-a víz tehát még kiváló szomjoltó is.
Bőrszépítésre és szívpanaszok enyhítésére
Niacin-tartalma csökkenti a
vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin, B-vitamin- és biotin van benn, így kiváló haj- és bőrszépítő. Sárga antioxidáns színanyagai rákellenes hatásúak. Magas rosttartalma segíti az emésztést,
megakadályozza a székrekedést. Pektintartalma
a koleszterinszintet az egészséges irányba tolja el. Ásványi anyagai közül a 200
milligrammnyi káliumtartalma jelentős ezen kívül 9 mg magnézium, valamint 8 mg kálium található még benne.
A hűtő legalsó
fiókjában az érett barack 2-3 napig is eláll, fogyasztás előtt pár órával viszont
érdemes elővenni ugyanis a szobahőmérsékletű gyümölcsnek még intenzívebb az aromája.
Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő
nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb
mikroorganizmusoknak, így hamar penészessé válhat.
Nem csak magában vagy édességek készítésére alkalmas. Grillezve fahéjjal fűszerezve fehér húsok és sajtok mellé tálalva különleges csemege.
A barack remekül tűri a mélyhűtést, amennyiben pürésítve
kis adagokban tesszük le, mivel így kiolvasztás után is ugyan olyan ízletes
lesz, mint frissen. Ha a barackpürét jégkocka-tartóban fagyasztjuk meg utána
pezsgőbe dobva különleges itallal villoghatunk vendégeink előtt. Idén én
biztosan fagyasztok a hideg tél végi napokra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése