2013. március 7., csütörtök

Welcome Csicsóka

Soha életemben nem ettem még csicsókát, egészen szerdáig. És mekkora veszteség... Mostantól viszont örök barátság. Szerdán ugyanis Tücsökzenén voltunk Borával, utána pedig Kinga barátnőmmel a Városmajori templomnál a Tisza vidékéről érkező őstermelőktől vásároltunk, például csicsókát.



És milyen jó, hogy megismertük! A göcsörtös külsejű, belül fehér gumók nemcsak, különlegesen finomak és egészségesek, de egész télen át teremnek, hóban, fagyban is. Elképzelésem sincs miért nincs legalább akkora népszerűsége, mint a többi téli zöldségnek pedig:

-Nem hizlal annyira, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli. A benne található szénhidrát inulin formájú, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, édes ízt és kellő energiatöltetet biztosít, de  ezt anélkül teszi, hogy a vércukorszintet kiugróan megemelné, ezért cukorbetegek, diétázók is ehetik.

-Jó pár értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, mint: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin. Béta-karotin-tartalma is magas.

- Immunerősítő, mivel a bélrendszerben található probiotikumokat is táplálja.

-Csökkenti a vérzsírszintet, ezért szív és érrendszervédő.

- Kifejezetten magast rosttartalma serkenti az emésztést

Nyersen is remek az íze, így salátákba, szendvicsekbe is kerülhet, de sütve vagy főzve is pazar. 

Én ma egy könnyű krémlevest kreáltam belőle 10 perc alatt, hagymás alapon, sózva, borsozva egy kis tejszínnel lágyítva, petrezselyemmel megszórva. 

Ha jövő héten is kapok, sárga- és fehérrépával, valamint egy kis foghagymával és olívaolajjal meglocsolva fogom  megsütni és talán még egy kis kecskesajtot is reszelek rá vacsorára.

Keressétek a piacokon, egyétek és vegyétek a méregdrága, vegyszerezett külföldi zöldségek vagy az ízfokozós, adalékanyagokkal teli zacskós levesek helyett! Megéri.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése