2011. november 13., vasárnap

BestZeller


A régmúlt idők nagy kedvence a zeller, ízfokozókkal dúsított világunk egyik leginkább elfeledett zöldsége lett.  Ha eddig te sem használtad ki jól variálható, különleges ízét itt az idő, hogy beleszeress a kis gumóba! Viszonzásul jótékony hatást gyakorol majd a szervezetedre is.

A zeller az ernyősvirágzatúak családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, mivel a meleg, napos helyeket kedveli. A növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső zöld részét fogyaszthatod. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik.



A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, A, B, C vitaminokat és nyomelemeket. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony - fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban - kitűnő fogás lehet a fogyókúrázóknak is.


Zellerből három félét lehet kapni a piacokon és az üzletekben:


A halványító, vagy angol zellert hosszú zöld száráról és jellegzetes leveleiről ismerheted fel. Legtöbbször frissen, salátákhoz használják, de ez a "keverőkanala" az egyik leghíresebb koktélnak, a Bloody Marynek is.


A gumós zeller sokkal ismertebb Magyarországon:  szinte elengedhetetlen hozzávalója az ízletes, aranysárga húslevesnek. A megtisztított gumóból azonban számtalan ízletes ételt készíthetsz.


A metélőzeller egyszerűen a zeller zsenge, finom levélkéit jelenti: ezeket ugyanúgy fel lehet használni, mint a petrezselyem zöldjét. Használhatod saláták, levesek, húsételek ízesítéséhez és díszítéséhez.


Immunerősítő afrodiziákum 


A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték, igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet. A növény hatóanyagai révén ugyanakkor erősíti az immunrendszert.
A zeller kedvezően hat a veseműködésre. A népi gyógyászatban is, mint erős vizelethajtó tartották számon. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani. Gyakran alkalmazzák emésztési panaszok esetén ugyanakkor csökkenti a vércukorszintet is.
A zellert - különösen a zöld szárból facsart, friss levet - felhasználhatják azok is, akik lúgosítani akarják a szervezetüket. A zellerben található ásványi anyagok ugyanis kiegyensúlyozó hatással vannak a vér sav-lúg egyensúlyára. Erre akkor van szükség, ha a szervezet elsavasodik a túlzott húsfogyasztás, és a sok felesleges szénhidrátbevitel következtében. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát, ami jótékony hatással lehet az ekcémára és különböző allergiákra is.





A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása van az idegrendszer szabályozására, nyugtatására is, így segíthet a túlzott idegeskedés leküzdésében.  

Fogyókúrád során, ha a zeller-lébe egy kávéskanál mézet teszel, és étkezés előtt lassan elkortyolod, kevésbé leszel éhes, így biztos nem eszed túl magad.

Variációk zellerre

Tea:
3 dl vízbe tegyél 2 teáskanálnyi összeaprított és szárított zellerlevelet, forrald fel, majd 3-5 perc elteltével szűrd le.


Zellerlé:
A zeller húsos gumóját hámozd meg, és gyümölcscentrifugában préseld ki. Ízesítheted almával, répával, naranccsal és citrommal.


Zellerkrémleves:

Hozzávalók: 1 fej zeller, 2 nagyobb burgonya, 2 dl főzőtejszín, só, bors, 1 bioleveskocka, víz

Elkészítés: A megtisztított zellert és a burgonyát vágd kockákra, majd főzd meg és add hozzá a húsleveskockát. Ha puhára főtt, vedd le a tűzről, hagyd kissé hűlni, majd jól turmixold össze. Végül add hozzá a főzőtejszínt, ízlés szerint sózd, borsozd, esetleg egy kevés szerecsendiót reszelhetsz bele. Pirított zsemlekockával, crostinivel tálald.


Tonhalas-zelleres szendvicskrém


Hozzávalók: 1 tonhalkonzerv, 1-2 evőkanál majonéz, 2 tojás, 1 citrom leve, őrölt bors, só, 1 csokor zellerlevél, mustár


Elkészítése: A tonhalkonzervet csepegted le a felesleges olajtól, majd tedd egy tálba. Add hozzá majonézt, mustárt, sót, őrölt fehérborsot, citromlevet, egy csokor összevágott zellerlevelet,  valamint két összevágott, keményre főtt tojást. Óvatosan dolgozd össze, majd 1-2 órára tedd hűtőbe. Ha kellően lehűlt pirítósra kenve egészséges vacsora lesz belőle.


Zelleres-sajtos falatkák
 
Hozzávalók: 1 halványító zeller, 10 dkg márványsajt, 15 dkg krémsajt, 7 dkg dióbél



Elkészítése: A zellerszárakat vágd fel ferdén körülbelül két centis, egyforma darabokra. Forrásban lévő sós vízben főzd két percig, majd hideg vízzel telt edénybe szedd át. Csepegtesd le alaposan. A márványsajtot reszeld le, majd kevés krémsajttal keverd össze. Tedd a zellerszárakat egy tálcára,  kenj rájuk a kéksajtos krémből majd egy-egy darab pirított dióval díszítsd. 


Nálunk hétvégén a libacombhoz volt zeller köret (Miki kérésére). Az elkészítése nagyon egyszerű: a kockára vágott zellert megpároltuk, majd olívaolajon megpirítottuk és tettük is a tányérra.


Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése