2011. november 18., péntek

A gombáról


Az ehető gombák különleges ízükkel és fűszeres aromájukkal a hideg őszi napok kedvelt étkei lehetnek. Nálunk abszolút kedvenc - még Ábelnél is - a csiperke gombából készült, egyszerű tejfölös, petrezselymes gombaleves. Én egészben, olívaolajjal grillezve is nagyon szeretem, nemcsak azért mert finom és egészséges, hanem mert szénhidrátmentes köretnek is kiváló. Idén már a szárított gombákba is beleszerettünk. Kakukkfűvel és majoránnával fűszerezve pedig még különlegesebb ízhatást érhetünk el. Erről jut eszembe, hogy hétvégén akkor nálunk gombaleves lesz. Már csak a második fogást kell kitalálnom. :)  



A gombák víztartalma jelentős, mintegy 80 %. Az ásványi anyagok főleg a kalap bőrében találhatóak. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak káliumot, foszfort és általában magas a D-vitamin tartalmuk. Fehérjéinek aminosav összetétele hasonlatos az állati fehérjékhez. Tisztításkor csak akkor kell a kalap bőrét eltávolítani, ha nagyon koszos, így legtöbbször csak jól megmosni érdemes, ugyanis az aromaanyagok nagy része itt található. Ezek a különleges íz, illat és aromaanyagok a nyálkahártya izgatásával vérbőséget okoznak így gyorsítva az anyagcserét, míg a gomba magas rosttartalma jó hatással van a belekre.

Ókori irodalmi feljegyzések tanúsága szerint, ismerték és nagyra tartották a gombákat, így az igazi ínyencek asztaláról már akkor nem hiányozhatott az illatos, aromás, pompásan tálalt, gombás étel. 

Magas víztartalma miatt a nyers gomba, de a gombás étel is gyorsan megromlik. Ezért frissen kell felhasználni és nem ajánlatos tárolni, hanem azonnal el kell fogyasztani. Ez pedig nem lesz nehéz.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése