Az ehető gombák különleges ízükkel és fűszeres aromájukkal a
hideg őszi napok kedvelt étkei lehetnek. Nálunk abszolút kedvenc - még Ábelnél
is - a csiperke gombából készült, egyszerű tejfölös, petrezselymes gombaleves.
Én egészben, olívaolajjal grillezve is nagyon szeretem, nemcsak azért mert finom
és egészséges, hanem mert szénhidrátmentes köretnek is kiváló. Idén már a
szárított gombákba is beleszerettünk. Kakukkfűvel és majoránnával fűszerezve
pedig még különlegesebb ízhatást érhetünk el. Erről jut eszembe, hogy hétvégén
akkor nálunk gombaleves lesz. Már csak a második fogást kell kitalálnom. :)
A gombák víztartalma jelentős, mintegy 80 %. Az ásványi
anyagok főleg a kalap bőrében találhatóak. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak
káliumot, foszfort és általában magas a D-vitamin tartalmuk. Fehérjéinek
aminosav összetétele hasonlatos az állati fehérjékhez. Tisztításkor csak akkor
kell a kalap bőrét eltávolítani, ha nagyon koszos, így legtöbbször csak jól
megmosni érdemes, ugyanis az aromaanyagok nagy része itt található. Ezek a
különleges íz, illat és aromaanyagok a nyálkahártya izgatásával vérbőséget
okoznak így gyorsítva az anyagcserét, míg a gomba magas rosttartalma jó
hatással van a belekre.
Ókori irodalmi feljegyzések tanúsága szerint, ismerték és nagyra
tartották a gombákat, így az igazi ínyencek asztaláról már akkor nem hiányozhatott az illatos,
aromás, pompásan tálalt, gombás étel.
Magas víztartalma miatt a nyers gomba, de
a gombás étel is gyorsan megromlik. Ezért frissen kell felhasználni és nem
ajánlatos tárolni, hanem azonnal el kell fogyasztani. Ez pedig nem lesz nehéz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése