2011. november 10., csütörtök

Bábozd zöldre az otthonod!

A napokban egy újabb kincsre bukkantam. Mimó és Csipek nem csupán két mesehős, hanem egy olyan országos program szereplői, akik „zöld életmódra” tanítják a felnövekvő generációt. Az Európalánta Egyesület egy mesekönyvet álmodott, amiből bábelőadás kerekedett, amit egyre több óvodában és iskolában adnak elő, varázslatos meseládikót hagyva maguk után, melynek segítségével a gyerekek hosszú távon is foglalkozhatnak a környezetvédelemmel.





Sőt, a színes és barátságos honlapon található mesekönyv és munkafüzet segítségével mi szülők is könnyedén megtaníthatjuk gyermekünknek, hogy miért fontos elzárni a csapot fogmosás közben vagy miért jár jobban még a családi kassza is, amennyiben energiatakarékos izzókat használunk az otthonukban. Így lesz gyermekeink számára a mindennapok része a környezeti kultúra, a fenntarthatóság és az energiatakarékosság.

A környezetért felelős életvitel kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen a mostani óvodás korú gyerekeken is múlik, hogy sikerül-e a jövőben kialakítani egy élhetőbb világot. Az óvodás korosztály fogékonysága és nyitottsága lehetővé teszi, hogy a gyerekek már kiskorukban megtanuljanak odafigyelni az őket körülvevő világra, és felismerjék saját szerepüket az élővilág- és a környezet értékeinek védelmében. 

A környezettudatos szemlélet elsajátításában a szülőknek is nagy felelőssége van, ugyanis a környezeti nevelésnek lényeges eleme az óvodán kívüli, otthoni közös foglalkozás is. Az oktatási intézmények tanterveinek is része a környezeti nevelés, így a pedagógusok munkáját nagymértékben elősegíti, ha a gyerekek otthon is gyakorolhatják az elsajátított ismereteket. Ráadásul egy szülőnek is hasznos, ha gyermeke már egészen kicsi korában megtanulja, hogy miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, vagy hogyan bánjon takarékosan az energiával.

A segítséget és a lehetőséget megkaptuk, most rajtunk szülőkön a sor, hogy egy környezettudatos generációt neveljünk fel gyermekeinkből!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése