2012. január 5., csütörtök

Édes „bűnbeesés” almával

Dóri húgom kisfia Bálint a fél éves kor felé közelít, így sok szeretettel küldöm nekik és persze az olvasó célcsoportnak az anyatejes táplálás után az első babaetetéses cikkem. Aztán majd szépen sorban a többit is! :-)

A jól evő anyatejes kisbabának 6 hónapos korától már egyéb tápanyagra is szüksége lehet. Ilyenkor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást, azaz a szilárd ételek bevezetését. Az új ételt kezdetben csak kóstolgatja a baba, ezért először csak 1-2 kanállal adj neki, majd fokozatosan, naponta emeld az étel mennyiségét. 3-4 hét múlva, pedig már helyettesíthetsz vele egy szoptatást is. Kezdetben pépesre készítsd az ételt, ami olyan sűrű legyen, mint a méz.


Következetes, szabályokat maximálisan betartó anyukaként szent célként tűztem ki az elhatározást, mely szerint elsőszülöttem január 7-ig, tehát pontban 6 hónapos koráig csakis, és kizárólag anyatejes táplálásban részesülhet, hiszen így van a nagykönyvben megírva és ezzel kívántam volna mindenkinek eldicsekedni. Hiába mondta a mi kedves és tapasztalt doktor nénik az öt hónapos kontrollon, hogy pár nap múlva esetleg megpróbálhatunk neki egy kis gyümölccsel kedveskedni, én tántorítatlan voltam a január 7-i időpontot illetően. Csakhogy december 18-án 20 nappal a neves dátum előtt romba dőlt az én szilárd elhatározásom és „bűnbe estünk” az almával. 



Szoptatás után ugyanis Ábel kint ült a konyhában a kis hordozójában, mikor is mi az ebédünket fogyasztottuk. Azt az arckifejezést nem tudom leírni, amivel akkor nézett ránk, a lényeg, hogy szó szerint kinézte a szánkból a falatot. Én próbáltam érvelni az előre meghatározott dátummal, de most már az apuka is hajthatatlanná vált, muszáj adni valamit ennek a gyereknek. 

És akkor bátortalanul lereszeltem egy  gerezd almát… A gyereket beraktuk a nappali közepére, ünnepélyesen és első ízben ráadtunk egy előkét, videokamera beállítva, fényképezőgép beélesítve. Én eléültem és félszegen a szájába helyeztem az első falatot. A siker leírhatatlan, egy ültő helyébe benyomta az egészet és még mosolygott is hozzá. Innentől eldőlt a sorsunk az anyatej mellé napról napra egyre több gyümölcs majd zöldség került Ábel asztalára.

Személyes tapasztalatom alapján tehát mindenkit arra bíztatok, várja meg azt, amíg a baba nyitott lesz az új ízek elfogadására, de a majdnem fél éves kort mindenképp ki kell várni. Hiszen a legtöbb kisbaba hat-kilenc hónapos korára jut odáig a fejlődésben, hogy készen áll a szilárd ételek fogyasztására. Egyes csecsemők számára hasznos lehet hat hónapos kornál későbbre tolni a szilárd táplálékok bevezetését; ha például a családban ételallergia fordul elő.


Ha a hozzátáplálást azelőtt kezdjük el, mielőtt a csecsemő szervezete felkészült volna rá, akkor az emésztés elégtelen lesz, és kellemetlen reakciókat okozhatnak, mint hasfájás, gázképződés vagy, székrekedés. Kutatások támasztják alá a tényt, hogy a hosszan tartó kizárólagos szoptatás eredménye a kevesebb ételallergia. Születéstől kezdve nagyjából 4-6 hónapos korukig a gyerekeknek „nyitott” a bélrendszere. Ez azt jelenti, hogy a vékonybél sejtjei közötti réseken teljes makromolekulák is átjutnak, többek között teljes fehérjék és ezek közvetlenül a véráramba kerülnek. A bélrendszer nyitottsága ugyan nagy hasznára van a szoptatott csecsemőnek, mert lehetővé teszi, hogy az anyatejben lévő hasznos antitestek sokkal közvetlenebbül jussanak a baba véráramába, de ez azt is jelenti, hogy egyes ételek nagy allergizáló fehérjemolekulái is átjutnak rajta kellemetlen tüneteket és ételallergiát okozva. 

Ha már a babád testileg, te pedig lelkileg megértetek a nagy eseményre érdemes a gyümölcsökkel kezdeni a próbálkozást. Az első ízeknek a legideálisabb az alma, a banán, a sárga vagy őszibarack és a körte. Ezek megismerése után esetleg egy kis meggy, szilva vagy cseresznye. A narancs, a mandarin, a kivi és a többi egzotikus gyümölcs majd csak 11 hónapos kor után adható. Kételkedő babák számára a már megszokott íz mellé csempészd be az új falatokat, azaz egy kis pépesített banánt keverj el egy kis anyatejjel és ez kerüljön a baba kanálkájára.

A lényeg, hogy babád érdeklődve, kedvvel forduljon az ételek felé, így fog minél több új ízt megismerni és minél több hasznos tápanyagot és vitamint beépíteni szervezetébe. Szóval, édes kalandozást kívánok a gyümölcsök világába!

Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése