2011. június 20., hétfő

Meggy reklám

Érik a meggy! Nem csak a cseresznye…  Pedig mindenki  csak a cseresznyével van elfoglalva. Finom, édes, ropogós,egészséges, de a meggy sem utolsó. Ő árván vár a piacon, apró ládában a hatalmas cseresznyehalom mellet. Kicsit savanyú, de ez csak előnyére válik. Most vegyük, együk, mélyhűtsük!



Ha a szép napos időben igazán megérett puha és mélybordó lesz. A friss magyar meggy igen csak gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak, így többek között segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, illetve a fejfájást.

A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkentik a máj- és vese működését.  Savanyúságával,  azaz savasságával serkentőleg hat az emésztésre, a belek mozgására és nem utolsó sorban így kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint édesebb gyümölcstársai. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ami  az idegek működését is jótékonyan befolyásolja. 



Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen a  meghűléses betegségek esetében.  A téli megfázásos időszakban milyen jó lesz majd elővenni a mélyhűtőből és gyógyító turmixkén elkortyolni.  Most pedig ehetjük magában, süthetünk belőle meggyes sütit, vagy egyszerűen csak pikánssá tehetjük vele a csoki fagyit.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése