2011. június 27., hétfő

A karcsúság titka: gyerekjáték nem csak gyerekeknek

A hétvégén Ábel megint előbányászta a réges régi ugrálókötelem és hatszoros csomóval a szárító lábához kötötte (a National Geographic Channel Túlélő című műsorában látta a "csomózási technikát", Judit mamánál). Így miután öt percet töltöttem a kibogozással, eszembe jutott ez a régi cikkem és hogy megint használhatnám a sporteszközt is. Igaz csak egy öt perces bemelegítésre vettem elő reggel, de jó volt újra megtapasztalni az ugrándozás örömét.Napjainkban az ugrálókötél már nem csak a gyerekek egyik hagyományos játékszere, hanem egy olyan könnyű, olcsó sportszer is, amit bárki, bármikor, bárhol bevethet, s fél óra könnyű ugrálással letudhatja aznapi kardioedzését. A kardio szívet jelent, ebből adódóan a kardioedzés a szív- és érrendszer erősítését célzó mozgások összessége.

Ahhoz, hogy a bőr alatti zsírréteg csökkenjen, hosszan tartó, folyamatos, alacsony intenzitású edzést kell végezni. Eleinte mintegy 30 perces időtartamban végezzünk kardio mozgást, a kellő erőnlét elérése után növelhetjük az időt 50 percre. A testmozgás intenzitása akkor a legmegfelelőbb a zsírégetéshez, ha edzés közben egybefüggően tudunk beszélni. Ha már kapkodnunk kell a levegő után, vagy zihálva, felületesen lélegzünk, akkor túlléptük azt a terhelési szintet, amely a testsúlycsökkentéshez igazán hatékony.Egyébként az ugrálókötelezés nem csak a testet edzi, hanem segíti a koordinációs képesség és a koncentrálás fejlődését is, hiszen minden pillanatban össze kell hangolni a kéz- és a lábmozgásokat.
A kardioedzéseket idősebbek, edzetlenebbek és nagy túlsúllyal rendelkezők is bátran elkezdhetik, hiszen a lényeg a folyamatos kis megterhelésű mozgás és nem a kifulladás.

Közben nyugodtan nézhetünk filmet, hallgathatunk zenét, így nem unatkozunk az edzés alatt. Ha emellett legalább napi 4-500 kalóriával csökkentjük tápanyagbevitelünket, biztosak lehetünk benne, hogy egész testünk fogyasztásának egyik leghatékonyabb és legegészségesebb módját választottuk.

És ma találtam egy jó kis edzéstervet is az edzesmindenkinek oldalon.Az edzési időszak 8 hétre szól és fokozatosan növeli a terhelést. Minden széria közt 15 másodperc pihenőt kell tartani. Ez nem valami sok és eleinte lehet, hogy kevésnek érezzük majd, de később megszokja a szervezetünk. Minden szériának az időtartama van megadva, azaz hogy mennyi ideig ugrálókötelezzünk egyhuzamban. Az idő eltelte után jön a 15 másodperc pihenő és mehet a következő széria. A edző javaslatára a szériákat próbáljuk meg folyamatosan csinálni bár persze néha mindenki megbotlik, de ilyenkor folytassuk csak tovább, míg le nem telik az előírt idő.

1.hét
5X1 perc 

2.hét
2perc+5X1 perc

3.hét
3X1 perc+2 perc+3X1perc

4.hét
1perc+1perc 15 sec+ másfél perc+1perc 45sec+2perc majd az egész edzés elölről még egyszer

5-6.hét
ugyanaz mint a negyedik hét csak a végén 2X2perc edzés van

7-8.hét
2X2perc+2.5perc+3perc+3.5perc+4perc+5perc

És már csak egy jó kis pörgős zenére lesz szükségünk. Én lehet, hogy a héten el is kezdem :-).


Írta: Reka, a cikk a hírtv online életmód rovatában jelent megNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése