2011. június 27., hétfő

A karcsúság titka: gyerekjáték nem csak gyerekeknek

A hétvégén Ábel megint előbányászta a réges régi ugrálókötelem és hatszoros csomóval a szárító lábához kötötte (a National Geographic Channel Túlélő című műsorában látta a "csomózási technikát", Judit mamánál). Így miután öt percet töltöttem a kibogozással, eszembe jutott ez a régi cikkem és hogy megint használhatnám a sporteszközt is. Igaz csak egy öt perces bemelegítésre vettem elő reggel, de jó volt újra megtapasztalni az ugrándozás örömét.



Napjainkban az ugrálókötél már nem csak a gyerekek egyik hagyományos játékszere, hanem egy olyan könnyű, olcsó sportszer is, amit bárki, bármikor, bárhol bevethet, s fél óra könnyű ugrálással letudhatja aznapi kardioedzését. A kardio szívet jelent, ebből adódóan a kardioedzés a szív- és érrendszer erősítését célzó mozgások összessége.

Ahhoz, hogy a bőr alatti zsírréteg csökkenjen, hosszan tartó, folyamatos, alacsony intenzitású edzést kell végezni. Eleinte mintegy 30 perces időtartamban végezzünk kardio mozgást, a kellő erőnlét elérése után növelhetjük az időt 50 percre. A testmozgás intenzitása akkor a legmegfelelőbb a zsírégetéshez, ha edzés közben egybefüggően tudunk beszélni. Ha már kapkodnunk kell a levegő után, vagy zihálva, felületesen lélegzünk, akkor túlléptük azt a terhelési szintet, amely a testsúlycsökkentéshez igazán hatékony.



Egyébként az ugrálókötelezés nem csak a testet edzi, hanem segíti a koordinációs képesség és a koncentrálás fejlődését is, hiszen minden pillanatban össze kell hangolni a kéz- és a lábmozgásokat.
A kardioedzéseket idősebbek, edzetlenebbek és nagy túlsúllyal rendelkezők is bátran elkezdhetik, hiszen a lényeg a folyamatos kis megterhelésű mozgás és nem a kifulladás.

Közben nyugodtan nézhetünk filmet, hallgathatunk zenét, így nem unatkozunk az edzés alatt. Ha emellett legalább napi 4-500 kalóriával csökkentjük tápanyagbevitelünket, biztosak lehetünk benne, hogy egész testünk fogyasztásának egyik leghatékonyabb és legegészségesebb módját választottuk.

És ma találtam egy jó kis edzéstervet is az edzesmindenkinek oldalon.



Az edzési időszak 8 hétre szól és fokozatosan növeli a terhelést. Minden széria közt 15 másodperc pihenőt kell tartani. Ez nem valami sok és eleinte lehet, hogy kevésnek érezzük majd, de később megszokja a szervezetünk. Minden szériának az időtartama van megadva, azaz hogy mennyi ideig ugrálókötelezzünk egyhuzamban. Az idő eltelte után jön a 15 másodperc pihenő és mehet a következő széria. A edző javaslatára a szériákat próbáljuk meg folyamatosan csinálni bár persze néha mindenki megbotlik, de ilyenkor folytassuk csak tovább, míg le nem telik az előírt idő.

1.hét
5X1 perc 

2.hét
2perc+5X1 perc

3.hét
3X1 perc+2 perc+3X1perc

4.hét
1perc+1perc 15 sec+ másfél perc+1perc 45sec+2perc majd az egész edzés elölről még egyszer

5-6.hét
ugyanaz mint a negyedik hét csak a végén 2X2perc edzés van

7-8.hét
2X2perc+2.5perc+3perc+3.5perc+4perc+5perc

És már csak egy jó kis pörgős zenére lesz szükségünk. Én lehet, hogy a héten el is kezdem :-).


Írta: Reka, a cikk a hírtv online életmód rovatában jelent meg



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése