2011. június 14., kedd

Levendula idő

Úgy mondják, a régi időkben júliusra az egész Tihanyi-félsziget levendulaillatú volt. Akkor még összefüggő levendulatáblák gazdagították ezt a csodálatos tájat. A bencés szerzetesek a mai napig foglalkoznak a levendula illóolaj előállításával. A lila növény nálunk már télálló, eredetileg azonban a mediterrán Földközi-tenger mellékéről származó félcserje. Virágai a növény felső részén június végétől virulnak. Elég csak megfogni őket és kezünk egész nap illatos marad.



A levendula neve, a latin eredetű lavare, azaz a mosni igéből származik, mivel a rómaiak leginkább fürdőkben alkalmazták tisztító tulajdonságáért és illatáért. A fáradságot és az izületi merevséget áztatták ki tagjaikból a levendulás fürdőkben. Az előkelő görög hölgyek már levendula-kivonattal szépítkeztek bőrük rugalmasságának és simaságának megőrzése érdekében. Évszázadokon át használták rovarirtóként is.



Ez a jellegzetes illatú kis virág világraszóló karriert futott be. Számtalan fajtáját termesztik Angliában és Franciaországban is. Hatalmas levendulafarmokon szüretelik azt a termést, amely a Föld minden táján nyugtatja, gyógyítja az embereket.

A levendula méltán került a wellness növények közé, hiszen komplex vegyi összetételének köszönhetően aromamolekulái görcsoldó hatásúak, segítenek az égési sérüléseknél, beválik az aknés bőr kezelésénél, fertőzéseknél, migrénes fejfájás, vagy álmatlanság esetén is. Továbbá oldja a lehangoltságot, a depressziót, helyre állítja a lelki egyensúlyt.



Apró textilzsákokba varrva mi is tehetünk levendulát szekrényünkbe, a kellemes illaton túl a molyokat is távol tarthatjuk vele. A hígítatlan illóolajat kenhetjük az égésekre és rovarcsípésekre. Nehezen gyógyuló sebek és pattanások kezelésére lemosás és borogatás formájában ajánlják. Feszültség és görcsök kezelésére masszázsolaj vagy illóolajos ülőfürdő formájában alkalmas. Álmatlanság esetén vagy a nyugodtabb alvás érdekében tehetünk ágyunk mellé egy csokor levendulát vagy elalvás előtt aromamécsesben olaj formájában párologtathatjuk.

Itt az idő ültessük kertünkbe, balkonládába, vagy akár egy cserépbe  a lakásban . A kedves kis virágok látványa, illata boldog perceket szerez majd.

A Föld napja
Menta az erkélyről
Friss magyar eper a piacról





Írta: Reka, a cikk a hírtv online életmód rovatában jelent meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése