2011. június 29., szerda

Tök szezon

Bár a gyerekek elvileg ki nem állhatják, én nagy rajongója vagyok. A friss és zsenge gyalult tökből ilyenkor nagyon sűrűn készítek főzeléket. Ábel természetesen minden nyár elején kijelenti, hogy ő bizony nem szereti, de erőszakos anyja csak megkóstoltatta vele, ami után idén is kijelentette, hogy „jé ez finom”. De még mennyire: hagymás alapon megpárolva, friss tejföllel és teljes kiőrlésű liszttel habarva, illatos kaporral fűszerezve ízletes, könnyű egytálételt készíthetünk belőle.A  tök őshazája India és Kína lehetett, onnan került Európába. Szára több méterre elfut a talajon, fénykedvelő, az árnyékot nem szereti, és az alacsony hőmérsékletet sem tűri jól. A főzőtök megérve halványsárga színű. Rokona az uborkának, a patisszonnak és a cukkininek is.

Levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma.

A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak ugyan a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom. A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is.A tökből a hagyományos főzeléken kívül készíthetünk még levest vagy töltött tököt is. Vásárláskor bizonyosodjunk meg róla, hogy zsenge. Ha a tök szára friss, akkor nyugodtan megvehetjük.

Ja, és a főzelék 20 perc alatt kész is van, nálunk ez volt a hétfőn a vacsora :-))))Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése