2011. június 9., csütörtök

Menta az erkélyről

Az első mentás házi limonádét Szentendrén ittam és akkor egyből lenyűgözött az a leírhatatlan frissesség, amivel feldobta a citromos vizet. Az első csokor mentámat még azon a nyáron kaptam Andi barátnőmtől, aki csak úgy ráérzett és hozott nekem egy cseréppel. A zöld növényke egész nyáron az erkélyen napozott, így friss, zsenge és  illatos hajtásokat hozott. Mi pedig csak tépkedtük és dobáltuk a limonádéba.  Bár az eredeti menta már nincs velünk, egyik testvére úgy tűnik az idén is jól érzi magát az erkélyünkön.



A növény neve ismerősen csenghet a görög mitológiából. A legenda szerint Menthe egy nimfa volt, akit Hádész változtatott gyógynövénnyé, hogy megóvja felesége, Perszefóné bosszújától. Más források szerint Perszefóné változtatta növénnyé miután észrevette, hogy férje szemet vetett rá.



A mentának számos jótékony hatása van: többek között élénkít, frissít, elősegíti az emésztést, enyhíti a puffadást és a hányingert, görcsoldó, valamint serkenti az epeműködést. A borsmentából készült teák a fogyókúrák alapját is képezhetik. Télen különösen jó, ha van egy kevés kéznél, mert a köhögés és torokfájás tüneteit is enyhíti. Gasztronómiai tündökléseinknél is hasznát vehetjük, mivel nagyszerű és jól variálható fűszernövény. Ételek, saláták, édességek és különböző koktélok ízesítésére is kiváló.

2 megjegyzés:

  1. Szia!!!!

    Lenne egy nagy kérdésem!! Anyukámnak 1 hét múlva lesz a szülinapja,imádja a mentás édességeket,és szeretnék neki készíteni mentakrémet amit aztán a sütibe töltök,de sehol sem találok :(:(:( Nem tudsz esetleg??? Előre is köszi!!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Cinticica!

    Íme egy egyszerű recept:

    Mentakrém

    Hozzávalók:
    •50 ml tejszín
    •100 g mascarpone
    •mentalevelek

    A friss mentát meleg tejszínbe kell beáztatni addig míg a tejszín át nem veszi a menta aromáját. Ezt követően szűrd le a leveleket. A mascarponét kanalanként keverd a tejszínhez, majd a mentakrémet hagyd kihűlni és felhasználásig legalább egy óráig tárold hűtőben.

    Remélem segítettem, boldog születésnapot anyukádnak!

    Réka

    VálaszTörlés